Fotky a komentáre Ladomíra.
Rebríček – myší chvost – horkastý, čistí krv, upravuje trávenie, do oleja k syru, do polievky
Hviezdica prostredná -(Ptačinec žabinec) (Stelaria media ) – šalátovka, jemná, nedráždivá, bez výraznej chuti – dá sa vo väčšom množstve dať do šalátu, alebo posekanú, čerstvú primiešať do jedla.
Pastierská kapsička obyčajná (Kokoška pastuší tobolka) – lístky ako žerucha, jemnejšie – na chlieb s maslom, do šalátov, čerstvé ako príloha k jedlám.
Ďatelina (jetel) lístky do šalátu
Žihľava ( kopřiva) – po sparení a posekaní skvelá na prívarok („špenát“), alebo na praženicu. Na cibuľku podusiť, pridať vajce a cesnak, do polievky, karbonátkov,…
Potočnica lekárska – chuť ako Žerucha, páli chrenovito – nasekané na chlieb s maslom, do šalátu, do nátierok, ako chuťovka
Medvedí cesnak (česnek medvědí)– do nátierok, na chlieb, do šalátu, do špenátu,…
Bodliak – Lopúch väčší (Arctium lapa)– koreň sa dá ošúpaný nastrúhať na hrubo, alebo na plátky a osolený podusiť do mäkka – hutné, výživné.
Jahodník (do šalátu)
Zádušník (Popenec)– ako bylinka na čistenie dýchacích ciest a ako chutný prídavok do šalátu
Mäta – do šalátu, chuťovka, čerstvá, nasekaná.
vyklíčená bukvica
vyklíčená bukvica
Pažitka – čerstvá do jedla, polievok, nátierok, …
Kozonoha – Kozia noha (Bršlice kozí noha) (Aegopodium podagraria) –výrazná vôňa nedá sa zmýliť, jej listy pripomínajú kozie kopýtko. Dá sa podusiť na oleji a vode a aj na špenát – nemusí sa oproti žihľave spariť najskôr horúcou vodou. Dá sa jej zjesť veľa.
Skalná ruža – ( Netřesk ) – nachádza sa na suchých slnečných miestach. Rozobraté lístočky ružice sa dajú pridávať čestvé do šalátou, alebo sa dajú vyprážať v cestičku, alebo do zmesi inej zeleniny….Má mierne kyslú chuť – aj nápoje sa z nej robia – nasekaná vyluhovaná vo vode – osviežujúci nápoj dobre pôsobí na žalúdok a črevá.
Cesnačka lekárska (česnáček lékařský) – môžu sa použiť mladé listy nasekané do šalátov a jedál – lebo chutí ako cesnak – neštípe tak ako on. Ľudovo sa mu hovorilo rancesnak – lebo sa mladé listy prikladali na rany.
Podbeľ liečivý (Tussilago farfara)
Zubačka cibuľkonosná – (Kyčelnice cibulkonosná) (Dentária bulbifera) – má v podpazuší listov malé čierne pacibuľky, ktoré sa dajú jesť – chutia pálivo ako horčica štiplavo, dá sa z nej urobiť „horčica“.
Zubačka
Hluchavky – Slovania je prirovnávali k žihľave – má podobné listy, ale pretože nepáli – volali ju hluchá – preto ju aj nazvali hluchavka. Kvety sa dajú pridávať do šalátov alebo aj do kaše – lebo sú sladkasté.
koreň Lopúcha
DOBRÚ CHUŤ!
Sladké: brezová šťava, plody ovocia, nektár z kvetov ďateliny a hluchaviek, koreň divej mrkvy,
Kyslé: šťaveľ, zajačia šťava, krídlatka, skalná ruža
Horké: myšací chvost, púpava
Štiplavé: žerušnica, zubačka, potočnica, chren, cesnačka, pažitka, medvedí cesnak
Zdroj: Ved.sk