Boli sme desiati. Urobiť si luk, naučiť sa to, nie je ľahké. Na Medzi nás už čakali nakáľané jaseňové štepy, hneď sme sa pustili do roboty. Tie drúky sa na luk spočiatku nepodobali. Našťastie nám ich Žiarislav zoštíhlil pílou a občas ich osekával svojim veľkým nožom. Tie naše sa na to veľmi nehodili, boli brúsené na „tupý uhol“ a bolo s nimi práce ich prebrúsiť. Lepšie to šlo poriezmi – obojručnými nožmi. V sobotu večer sme už mali luky nahrubo hotové. K večeru sme šli cvičiť, niektorí s lukmi čo sme si priniesli a niektorí s požičanými. Cvičili sme aj streľbu na hodené kotúče, ale to nám veľmi nešlo. Žiari trafil so svojim, pre nás ťažko natiahnuteľným agátovým lukom, tri z troch letiacich kotúčov, ale toto je náročné takto triafať. Občas trafil Vilo, ktorý prišiel so svojim lukom a bolo vidno, že už ho držal v ruke. Keď sa zotmelo, pri terči pribudla fakľa a triafali sme najprv terč a potom fakľu. Trafiť v úplnej tme fakľu nie je jednoduché. Pár krát sa to podarilo, ale jeden šíp zapichnutý nad fakľou zahorel.
Ráno sme pokračovali. Ukázalo sa, že po zdĺhavom orezávaní nás čaká napínavé napínanie. Hneď prvý luk, napínal ho Michal z Krkonôš, zaprašťal. Musel zrezať poškodené letokruhy a „vyplátkovať“ ho, takže mal neplánovaný kompozitný luk. Ostatné luky sa podarilo postupne správne napnúť a čakajú na spevňujúce „prstencovanie“. No a zaprašťal ešte posledný luk. Čarad už išiel vypnúť tetivu pred spevňovaním, ale to spravil nesprávne a luk tak zaprašťal, že z neho kus odletel a žiadne plátkovanie mu už nepomôže. Našťastie sa nejaké jaseňové štepy zvýšili a tak si Čarad môže vyrezať doma v dielni druhý. Lebo už vie ako na to.
Inak tie jaseňové štepy boli fakt dobrý materiál, nejakých dvanásť až pätnásť letokruhov na centimeter, čo sa len tak nevidí. A nebol ešte celkom zosušený, ale aj tak bol tvrdý ako kameň. Je to drina, urobiť taký luk.
Inga s Martinov nerobili luky, ale šípy, mali luky z drienky a jalovca už hotové, robili ich u Pecúchov. Ja som šípy nestihol, luky sme napínali do poslednej chvíle. Dopracoval som sa síce k mozoľu, ale stálo to za to. Už sa teším na slnovrat, kde si iste zastrieľame spolu pri nejakých hrách.
No a ešte jedna vec – ako ten Tomáš dobre varil, tak to bolo neskutočné. A ten syr z kozieho salaša, tak na ten tiež budem spomínať. Aj na rozhovory v prístrešku. Bola to aj príjemná spoločnosť, čo sme sa tam zišli.
Bol som prekvapený, že aj výroba luku je spojená s kusom prírodnej filozofie. Milo.
Borislav
fotoreportáž Ladomíra
z tohto štepu bude luk, že Vilo?
Žiarislav kontroluje, či sa správne osekáva zo všetkých strán
tupý nôž má tupý úhol
tak ho musíme prebrúsiť, inak sa nepohneme z miesta
osekávať sa dá sekerou
alebo poriadným nožom
všeci v plnom pracovnom nasadení
výroba lukov, to je vážna vec, však Jano?
čo vravíš, uschnú nám tie šípy takto?
jaseňový šíp – poriadne dorovnať a ozerať
konečne poloha v ktorej sa to dobre reže
Mňam, Tomáš, čo to bude tentoraz?
hm hm hm, má to ten správny tvar?
áááá, už sa nám tie šípy rýsujú
Michalovi sadol obojručný nôž
pozerajte, ako sa robia letky na šípy
takto sa to pridrží
a takto sa to nalepí
po krásnom súmraku bol nácvik nočnej strelby
Čarad splieta tetivu
vybrúsiť do jemnúčka
to je ale pekný deň
a ešte rýchlo zárezy pre tetivu
prvé hotové luky! nácvik sa môže iba s mierne napnutým lukom
všimnite si šípu uprostred obrázku
zamieriť
a teraz pozor na neohrozené strelce
Zdroj: Ved.sk